Avocatura este cea mai rentabilă meserie liberală, dar datele privind veniturile firmelor de avocatură sunt secrete, nefiind publicate de Finanţe.
Cel mai bine plătit avocat din Româ-nia este din Bucureşti şi a încasat oficial anul trecut 12,27 mil. lei (circa 3 mil. euro), respectiv 250.000 euro/lună, potrivit datelor transmise ZF de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
ANAF nu a transmis şi numele acestuia, invocând secretul fiscal. De altfel, nici veniturile firmelor de avocatură nu sunt cunoscute, nefiind publicate de Ministerul Finanţelor sau Registru Comerţului.
Topul celor mai mari 10 venituri realizate din activităţi independente în 2009 este dominat de avocaţi, cu nouă prezenţe.
Valoarea totală a câştigurilor obţinute de persoanele din top 10 la nivel naţional se ridică la 77 mld. lei (18 mil. euro), în scădere cu circa 10% faţă de nivelul din 2008. În ciuda prăbuşirii economiei şi a afacerilor din domeniul privat, nevoia de servicii de avocatură a fost la un nivel comparabil cu cel din 2008.
Avocaţii au făcut bani şi anul trecut cu toate că pieţele tradiţionale, precum fuziunile şi achiziţiile, imobiliarele sau finanţările bancare s-au prăbuşit, la fel ca şi afacerile companiilor din retail sau construcţii. Cele mai mari zece firme de avocatură de pe piaţa locală au încasat anul trecut venituri de 87,6 mil. euro, în scădere cu doar 1% faţă de anul precedent, aceasta fiind una dintre pieţele cu cele mai mici scăderi din economie în anul de recesiune 2009. La prima vedere veniturile avocaţilor nu par foarte transparente. Avocaţii depun declaraţii anuale de venit la administraţiile financiare, nu şi la Registrul Comerţului având în vedere că au propria organizaţie profesională, respectiv Uniunea Naţională a Barourilor din România, a explicat un avocat. "Pentru un anumit tip de avocatură din România, respectiv avocatur