Liderii Uniunii Europene sustin ca Romania si Bulgaria trebuie sa ia masuri de urgenta pentru combaterea coruptiei si a crimei organizate, domenii in care cele doua tari nu reusesc sa indeplineasca standardele UE.
Publicatia britanica, BBC, noteaza ca au fost gasite deficiente majore in sistemul judiciar din Romania, liderii UE exprimandu-si ingrijorarea legata de conflictele de interese in randul oficialilor guvernamentali.
In privinta Bulgariei, ministrii de externe din blocul comunitar spun ca aceasta tara trebuie sa consolideze transparenta si responsabilitatea instantelor sale si sa impuna sanctiuni mai dure pentru crima organizata.
Romania si Bulgaria au aderat la blocul comunitar in 2007, iar presiunea pusa pe cele doua tari, vine in contextul in care ambele vor sa adere anul viitor la spatiul Schengen.
Oficialii UE au precizat, luni, la Bruxelles, ca noile coduri, ce ar urma sa intre in vigoare in octombrie 2011 "vor oferi o oportunitate pentru reformarea sistemului judiciar romanesc". Insa, este subliniat faptul ca "au fost inregistrate putine progrese in ceea ce priveste eficienta procesului judiciar, in privinta consistentei jurisprudentei si responsabilitatii sistemului judiciar".
"Resursele umane raman o problema majora. Lipseste o politica anticoruptie coordonata in diverse sectoare ale guvernului. Sunt necesare imbunatatiri substantiale in privinta conflictului de interese in Romania", considera liderii UE.
In schimb, oficialii europeni au laudat Bulgaria, pentru intensificarea reformelor din domeniul penal. Insa nu au fost trecute cu vederea "deficientele majore" din cadrul procedurilor judiciare, oficialii recomandand Bulgariei sa aplice sanctiuni disuasive si sa treaca la confiscarea activelor.
Comisia Europeana a suspendat in 2008, aproximativ 500 de milioane de eur