Fiscul obligă firmele mari şi mijlocii să depună online declaraţiile, din octombrie, deşi, din cauza proastei organizări, doar 1% din companiile active au ales această metodă în 2009. Cu toate că firmele se plâng de birocraţia excesivă, generată de existenţa prea multor declaraţii fiscale, proceduri complicate şi atitudinea neprietenoasă a funcţionarilor de la ghişee, doar 15.295 dintre acestea au depus online declaraţiile în 2009. În acelaşi an, potrivit datelor Agenţ
Fiscul obligă firmele mari şi mijlocii să depună online declaraţiile, din octombrie, deşi, din cauza proastei organizări, doar 1% din companiile active au ales această metodă în 2009.
Cu toate că firmele se plâng de birocraţia excesivă, generată de existenţa prea multor declaraţii fiscale, proceduri complicate şi atitudinea neprietenoasă a funcţionarilor de la ghişee, doar 15.295 dintre acestea au depus online declaraţiile în 2009. În acelaşi an, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), erau înregistrate 1,24 milioane de persoane juridice active. Numărul celor care au ales varianta online s-a înjumătăţit faţă de 2008, conform datelor aceleiaşi instituţii.
De ce preferă firmele să depună documentele direct la administraţiile financiare? Părerile sunt împărţite. Pe de o parte, reprezentanţii Fiscului spun că administratorii şi contabilii au o mentalitate învechită, pe de alta, aceştia acuză proasta organizare, slaba pregătire a funcţionarilor care prelucrează datele transmise online, dar şi costurile mai ridicate. Pentru a depune declaraţiile fiscale online, firmele au nevoie de un certificat digital calificat şi de un dispozitiv criptografic securizat. Preţul certificatului este între 50 şi 100 de euro, la care se adaugă circa 30 de euro abonamentul anual.
Prea multe formulare
Din acest motiv, obligaţia le revine deocamdată doar contribuabililor