Discutiile din ultima vreme privind creditarea in Romania au dus la construirea unor comunitati online care incearca sa se lupte cu institutiile financiare. Este o pierdere de timp. Oare chiar nimeni nu vede modul in care bancile actioneaza pe piata interbancara?
Dobanda de referinta a BNR a scazut regulat in ultimul an, ajungand in acest moment la 6,25%. La 6,25% pentru lei. Iar pentru un credit in lei se percepe o dobanda de 25%. Castigul bancii este imens. Iar diferenta de la 6,25% pana la 25% este constituita din "costurile" pe care banca le are cu clientii, cu administrarea contului, cu acordarea creditului, cu asigurarile, cu provizioanele.
Nu e de mirare ca toate bancile declara de la an la an profituri de sute de milioane de lei, si asta in pofida faptului ca provizioanele constituite pentru acoperirea creditelor neperformante sunt din ce in ce mai mari. La fel cum au crescut si rezervele minime obligatorii pe care BNR le cere de la banci.
Castiguri exorbitante vin pentru banci si in ceea ce priveste relatia cu statul. Dobanzi pe termen scurt usturatoare distrug bugetul finantelor. Sunt capabili mereu sa gaseasca noi metode pentru a scapa de intentiile BNR de a le limita marjele si dobanzile. Gasesc mereu noi comisioane care sa acopere o eventuala scadere a dobanzilor.
A da in judecata asemenea institutii nu inseamna altceva decat pierdere de timp. Sunt mereu acoperite pentru ca legea le permite impunerea acestor comisioane si dobanzi.
Mai mult decat atat, intotdeauna bancile au actionat pentru "ajutorarea" clientului aflat in dificultate. Sunt negociate creditele, dar doar discretionar, doar creditele care depasesc anumite valori, pentru ca existenta unor astfel de clienti in baza de date este cruciala pentru banci.
Niciodata nu vor negocia un credit pentru un client care a imprumutat 5.