Bugetarii eleni sunt nevoiţi să intre în economiile de o viaţă din cauza celor două tăieri de salarii decise de executivul de la Atena
Pe fondul retragerilor realizate de clienţi aflaţi în criză de bani, cât şi de greci care-şi transferă banii din ţară, depozitele din cadrul băncilor greceşti au înregistrat o scădere de 9% de la sfârşitul anului trecut, potrivit Bloomberg.
Guvernul elen a pus în aplicare măsuri de austeritate pentru a aduce sub control al doilea cel mai mare deficit bugetar din cadrul Uniunii Europene, deficit care a urcat puternic până la 13,6% din Produsul Intern Brut anul trecut.
Bugetarii, care au trecut prin două runde de tăieri de salarii, se confruntă acum cu o îngheţare pe trei ani a salariilor, anunţată în luna mai. Guvernul a majorat de asemenea taxa pe valoarea adăugată la 21% de la 19%, cât şi accizele pe carburanţi, alcool şi tutun. Economia Greciei se va contracta cu 4% în acest an şi cu 2,6% în 2011, potrivit estimărilor guvernului.
Se umblă la economii
Gospodăriile "par să fi început să se bazeze pe economii pentru a compensa reducerea veniturilor disponibile în urma scăderii salariilor, creşterii taxelor şi ratelor ridicate ale inflaţiei", a declarat Gikas Hardouvelis, economist-şef în cadrul EFG Eurobank Ergasias.
Depozitele companiilor şi populaţiei s-au aflat în scădere în iunie pentru a şasea lună consecutiv, atingând 216,5 miliarde de euro (277,3 miliarde $), de la 238 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, conform datelor băncii centrale a Greciei.
Băncile greceşti se bazează pe depozite pentru a finanţa creditarea clienţilor şi orice retragere le-ar putea obliga să împrumute mai mult de la Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care pieţele monetare le sunt greu accesibile.
În urma retragerilor din trimestrul doi, National Bank of Greece s-a împrumutat cu 6,4 miliarde de