Aproximativ 200 de investigaţii de bază sunt decontate prin sistemul de asigurări. Nu sunt acoperite analize complicate pentru cancer ori cele hormonale.
În sistemul public de sănătate sunt decontate integral câteva sute de analize de care puteţi beneficia în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist, în funcţie de afecţiune, bilet valabil 30 de zile de la eliberare.
Nu sunt decontate orice fel de investigaţii, ci doar cele uzuale iar în multe judeţe banii alocaţi se termină în primele zile din lună. Laboratoarele care fac analize gratuit sunt atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat.
213 analize decontate în 2010
"Am fost cu bilet de trimitere de la medicul de familie să le fac copiilor analizele necesare la început de an pentru grădiniţă. La exudatul faringian a trebuit să plătesc eu o parte din analiză, ca şi antibiogramele. În final, am mai scos din buzunar peste un milion de lei vechi", povesteşte o mămică care a ales să facă analizele la Institutul "Cantacuzino" din Bucureşti.
Casa de asigurări de sănătate decontează furnizorilor de servicii cu care se află în contract un număr de 213 investigaţii paraclinice (analize de laborator). "Dintre cele mai folosite sunt cele din sfera hematologie, biochimie (glicemie, colesterol, trigliceride, calciu, magneziu), imunologie, exudat faringian, analize de urină, examene din secreţii (coprocultura, Babeş-Papanicolau), examinări histopatologice sau radiologice (ecografii, radiografii, CT, RMN etc.)", spune Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.
Această listă se modifică de la an la an, însă numărul investigaţiilor rămâne acelaşi.
De exemplu, anul acesta au fost introduse câteva examene microscopice şi s-au scos examinările de spută, dar