Dacă vrei să achiziționezi servicii medicale pe o poliţă privată de sănătate sau pe o asigurare de viaţă, pregăteşte-te pentru tarife care nu se pot negocia.
Sănătatea nu vine de la stat - este un adevăr care, din nefericire, în România - nu mai este nevoie să fie demonstrat. „Oamenii au înţeles că sănătatea implică bani, că este un cost pe care trebuie să-l incluzi în buget, să nu te bazezi pe contribuţiile de la stat", spune Mihai Popescu, CEO Aviva România.
Cu un sistem social de sănătate aflat în moarte clinică, poliţele private sau clauzele medicale reprezintă o alternativă eficientă numai dacă ştii ce produs să cumperi, dar mai ales dacă ai înţeles cum şi când vor fi decontate serviciile medicale acoperite. Ai grijă, sunt asigurări cu excluderi bine delimitate şi cu o marjă de negociere redusă. Vestea bună este că poţi alege singur ţara şi reţeaua de spitale pentru tratamentele de care vei avea nevoie la un moment dat.
BANI PENTRU DIAGNOSTIC. Fie că optezi pentru o poliţă clasică de sănătate sau pentru o clauză medicală ataşată unei asigurări de viaţă, trebuie să fii atent, în primul rând, la modul în care vei fi despăgubit. Clienţii care aleg asigurările de tip „bani pentru diagnostic" trebuie să ştie că decontările pentru intervenţiile pe aceste poliţe se fac după ce au fost efectuate procedurile medicale, de obicei la o săptămână, pe baza documentelor din spital. La Aviva, clauzele ataşate poliţelor de viaţă îţi garantează pe loc, în cazul diagnosticării unei afecţiuni grave, o anumită sumă de bani, astfel încât să-ţi poţi acoperi cheltuielile cu investigaţiile şi tratamentele medicale.
„De obicei, românii nu au sume prevăzute special pentru acoperirea acestor cheltuieli şi de aceea un astfel de beneficiu este tot mai solicitat de către clienţi", precizează Mihai Popescu. Afecţiunile acoperite includ cancerul, accidente vasculare cere