Obiceiul de a manca zilnic o ciorba si un ardei iute este unul foarte sanatos, deoarece ardeiul iute este un stimulant pentru intregul organism, reusind sa stabilizeze temperatura corpului ? mai ales in sezonul rece, sa regularizeze circulatia sanguina, sa ajute inima pentru o functionare optima, sa relaxeze musculatura incordata. In Evul Mediu, astrologia plantelor medicinale asocia ardeiul iute cu Soarele, recomandandu-l pentru foarte multe afectiuni si supranumindu-l condimentul vietii. Ardeiul iute poate face minuni: o felie foarte subtire pusa intr-un ceai medicinal intensifica si accelereaza efectele bauturii.
Pentru dureri musculare, crampe si membre "reci" se poate utiliza un ulei "fierbinte" preparat in casa.
Ai nevoie de:
25 g de ardei iute proaspat si maruntit;
2 linguri de mustar pudra;
o lingura de pudra de ghimbir;
2 lingurite de piper negru macinat;
350 ml de ulei de gatit.
Se amesteca ingredientele intr?un vas si se fierb in abur (la bain-marie), la foc foarte mic, circa 45 de minute. Se ia de pe foc si se lasa la racit, apoi se strecoara si se pastreaza intr-o sticla bine inchisa. Cu acest ulei se maseaza usor zonele afectate si se bandajeaza.
Pentru durerile de gat se poate prepara un concentrat din:
8 g de radacina de patrunjel;
8 g de salvie;
o lingurita de ardei iute pudra;
10 cuisoare;
lingurita de nucsoara pudra;
500 ml de otet de mere. Se lasa la macerat timp de doua saptamani. Dupa macerare se strecoara si se pastreaza intr-o sticla bine inchisa. Cand avem nevoie de o gargara eficienta, diluam o lingurita de concentrat intr-un pahar cu apa. Obiceiul de a manca zilnic o ciorba si un ardei iute este unul foarte sanatos, deoarece ardeiul iute este un stimulant pentru intregul organism, reusind sa stabilizeze temperatura corpului ? mai ales