Sorin Ovidiu Vântu a fost amestecat în industria financiar-bancară şi de asigurări în ultimii 20 de ani în puncte cheie: Bancorex, Astra Asigurări, Omniasig.
Schimb de replici în 2003 între BNR şi SRI
Constituirea celor două bănci, Banca Română de Scont (BRS) şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), care au avut avizul BNR, a adus chiar un schimb de replici între Banca Naţională şi Serviciul Român de Informaţii. În 2003, SRI a acuzat BNR într-un raport că a reacţionat timid şi tardiv la informaţiile SRI în cazurile de fraudă bancară precum cel de la BRS şi BID. Adrian Vasilescu, consilierului guvernatorului BNR, a spus atunci, conform ZF: "BNR nu a reacţionat tardiv. Cât este el de SRI, nu ştie tot. SRI cunoaşte numai o faţetă a acestor cazuri şi nu are de unde să ştie ce s-a întâmplat".
BRS a intrat în faliment, iar BID a fost lichidată.
Atracţia de la Astra Asigurări
Astra Asigurări, care apăruse în 1990 prin împărţirea fostului ADAS, monopolul asigurărilor înainte de Revoluţie, rămăsese în 2000 singura companie de asigurări de stat. Societatea, care preluase divizia de reasigurări a fostului ADAS, avea în conturi câteva zeci de milioane de euro. Prin privatizare, în urma unei licitaţii la care a fost permisă şi participarea unor companii care nu erau din industria de profil, a ajuns până la urmă la Dan Adamescu, omul de afaceri care controlează Unirea Shopping Center şi România Liberă. Însă până să preia compania Nova Trade, societatea controlată de Dan Adamescu, Astra a scos din conturi 8 mil. $ pe care i-a transferat la Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare, ca garanţie a unui credit acordat de aceste bănci pentru o afacere cu cuarţ în Transilvania.
A încercat să dea lovitura cu ADAS
În 2000, cu câteva luni înainte să cadă FNI, Sorin Ovidiu Vântu a încercat să dea lovitura pe piaţa asigurărilor cu b