Ungaria este Ţara Invitată în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. Publicul bucureştean va putea să urmărească o parte dintre cele mai bune filme de animaţie – lung şi scurt metraj – maghiare, un best of din filmografia naţională a unuia dintre cei mai importanţi producători de film de animaţie din Europa Centrală şi de Est. În plus, cunoscutul regizor Géza M. Tóth, membru în juriul competiţiilor de Film Studenţesc, Film Românesc, Balkanimation de la Anim’est, aduce un program special alcătuit din scurt metrajele pe care le-a regizat până în prezent, iar prestigioasa Universitate de Artă şi Design Moholy-Nagy – MOME Budapesta este Şcoala Invitată în programul Anim’est în acest an.
Lung metrajele proiectate în cadrul programului maghiar sunt, cu siguranţă, un must see al Anim’est 2010, putând fi urmărite în premieră în România si reprezentand pelicule rare, din patrimoniul cultural maghiar: controversatul şi experimentalul Foam Bath / Habfurdo (r. György Kovásznai, 1980), surprinzătorul lung metraj al legendarului regizor şi filozof maghiar Marcell Jankovics Son of The White Mare / Fehérlófia (1982),o reprezentare pop-art, plină de umor, a unei legende din folclorul maghiar; şi Song of the Miraculous Hind / Ének a csodaszarvasról (2002), în regia aceluiaşi Marcell Jankovics – câştigător al Palme d’Or, nominalizat la Premiul Oscar şi laureat al Premiului Mondial pentru Artă Leonardo da Vinci, acordat de Consiliul Cultural Mondial – un lung metraj inspirat, de asemenea, din folclorul maghiar, selectat de criticii de film între cele mai importante 50 de filme de animaţie realizate în lume până în anul 2005.
Cele patru scurt metraje regizate de Géza M. Tóth: Ergo (2008), Ikarosz (1996), Maestro (2005) şi Mama (2009) – se numără printre cele mai premiate scurt metraje de animaţie europene realizate în ult