Relaţiile intime ale scriitorului Ion Negoiţescu au fost urmărite minut cu minut de Securitate.
Viaţa criticului Ion Negoiţescu, homosexualul asumat care sfida canoanele morale şi juridice ale vremii, a fost atât de interesantă pentru Securitate încât vreme de mulţi ani o armată de ofiţeri a urmărit, minut cu minut, prin microfoane implantate şi telefon, orice mişcare din locuinţa acestuia.
Rezultatul este un volum de câteva sute de pagini aflat la CNSAS, cu transcrierea de mână a convorbirilor şi note prin care se descrie atmosfera inclusiv din cadrul relaţiilor sexuale pe care acesta le întreţinea în apartamentul de pe Calea Victoriei nr. 2.
În acest tom se găseşte şi confirmarea relaţiei intime pe care scriitorul a avut-o cu tânărul poet Petru Romoşan, ce avea să-i denunţe la Miliţie pe Negoiţescu şi alţi patru scriitori, trei ani mai târziu, după cum arată un document prezentat recent de "Evenimentul zilei".
"Nepotul" de la Cluj
În transcrierile din vara anului 1974, când relaţia dintre celebrul critic şi tânărul poet a atins apogeul, apare iniţial personajul numit "nepotul lui Negoiţescu", după cum îl prezentase criticul prietenului său, scriitorul şi compozitorul Wolf Aichelburg.
"Ion îi vorbeşte lui Wolf despre nepotul său de la Cluj, un tânăr pe care îl îndrăgeşte şi vrea să-l ajute să vină în Bucureşti", nota un ofiţer pe data de 24 iunie 1974.
Petru Romoşan avea pe atunci 17 ani şi jumătate şi a venit la Bucureşti pentru a-şi petrece o parte din vacanţă cu Negoiţescu.
Pe 30 iunie, securiştii înregistrau deja prima discuţie în apartament dintre Negoiţescu şi "nepot": "Ion cu nepotul său discută despre relaţiile lor homosexuale pe care le-au întreţinut până acum".
O zi mai târziu, securiştii realizează că noul venit nu era, de fapt, nepot şi că venise fără