Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a constatat, luni, că piaţa forţei de muncă este într-o situaţie catastrofală, subliniind că lucrurile nu vor reveni la normal pe baza reţetelor obişnuite. ''Această criză, cea mai gravă dintre toate, a lăsat în urmă un deşert format din şomeri, care nu au nicio cale de urmat'', a declarat Strauss-Kahn, în deschiderea conferinţei pe tema locurilor de muncă la care iau parte, luni, la Oslo, experţi şi oficiali europeni, printre care preşedintele guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, şi primul-ministru grec, Giorgos Papandreu.
Potrivit raportului pregătit de FMI şi de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), criza a produs, în numai trei ani, 30 de milioane de şomeri suplimentari, fapt care a ridicat numărul şomerilor la nivel mondial la 210 milioane. După cum transmite Agerpres, Strauss-Kahn a amintit că această criză, care încă nu s-a oprit din evoluţie, a schimbat structura economică a ţărilor şi a supus la test modelele economice.
Ca exemplu, el a citat comportamentul pieţei forţei de muncă din Germania, Japonia sau Norvegia, unde şomajul nu a cunoscut creşteri spectaculoase, în comparaţie cu acele ţări care s-au confruntat cu o explozie dramatică a şomajului, deoarece "exporturile s-au prăbuşit sau au fost afectate de colapsul sectorului de construcţii". Strauss-Kahn s-a referit în mod special la Spania, care, alături de SUA, figurează în raportul FMI şi OIM drept ţara unde şomajul a crescut cel mai mult în timpul crizei, din cauza dependenţei excesive de sectorul locuinţelor şi a abuzurilor cu care s-a confruntat acesta.
Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a constatat, luni, că piaţa forţei de muncă este într-o situaţie catastrofală, subliniind că lucrurile nu vor reveni la normal pe baza reţetelor obişnuite. ''Această cr