Avocaţii Rompetrol au contestat astăzi în instanţă decizia ANAF de a pune sub sechestru anumite active ale Rompetrol Rafinare, în scandalul legat de răscupărarea obligaţiunilor în care a fost convertită datoria istorică a companiei petroliere.
"Nu este o creanţă bugetară, ci una comercială. ANAF nu avea nicio competenţă să facă ce a făcut", a declarat, pentru "Adevărul", Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
"Vrem să disciplinăm aceată agresivitate pe care nu o înţelegem. Măsura ANAF este în totală ilegalitate, este un exces total", a adăugat ea.
"Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) are la acest moment o simplă datorie comercială neajunsă la scadenţă, rezultată dintr-o operaţiune de emitere de obligaţiuni subscrise de statul român. Mai mult, nici la scadenţă RRC nu va avea vreun debit fiscal rezultat din această operaţiune, întrucât RRC îl va stinge prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la acea dată", se arată într-un punct de vedere comun al caselor de avocatură Ţucă, Zbârcea&Asociaţii şi NNDKP.
Potrivit avocaţilor, "această modalitate de stingere a datoriei este clar şi neechivoc recunoscută în convenţia de emisiune a obligaţiunilor şi în legislaţia specială şi clientul nostru a luat deja măsurile necesare implementării sale".
Mai mult, avocaţii Rompetrol spun că analizează posibilitatea sesizării Curţii de Arbitraj Internaţional de la Washington, pentru încălcarea de către statul român a unor tratate internaţionale de protecţie a investiţiilor.
"Pentru ipoteza în care va continua seria actelor ostile ale diferitelor instituţii ale statului român, din ce în ce mai manifest coordonate împotriva RRC, analizăm cu toata seriozitatea, împreună cu clientul nostru, posibilitatea sesizării curţilor de arbitraj internaţional în baza tratatului de protejare a investiţiilo