Asimilarea defectuoasă a calciului, determinată mai ales de o alimentaţie deficitară, poate duce la apariţia osteoporozei sau spasmofiliei. Sursa: SHUTTERSTOCK
Calciul este componenta esenţială a oaselor şi a dinţilor, ajută la coagularea normală a sângelui, dar şi la buna funcţionare a nervilor, muşchilor şi a glandelor endocrine.
Amorţeala feţei şi a membrelor, furnicăturile, dar şi palpitaţiile, hipotensiunea, tetania (contracţii prelungite ale muşchilor mâinii sau piciorului - n.r.), spasmul respirator şi tulburările de memorie sunt "semne" ale nivelului scăzut de calciu. Tot din cauza lipsei de calciu pot apărea şi boli precum osteoporoza şi spasmofilia.
Cure de slăbire, cofeină şi boli endocrine
Deşi alimentaţia deficitară este principala cauză pentru lipsa de calciu, o serie de alţi factori duc la acest deficit. Expunerea redusă la soare (sursă importantă de vitamina D), menopauza, anumite afecţiuni precum diabetul, hipertiroidia, bolile renale, anemia, stresul, dar şi cofeina în exces sunt alţi "inhibitori" ai calciului.
Medicii spun că nu trebuie neglijate nici cauzele endocrine. "Proasta funcţionare a glandelor tiroidiene, cauzată de lipsa magneziului, dar şi extirparea glandei tiroide nu mai permit asimilarea corectă a calciului", explică Aurelia Constantin, medic internist la Clinica "Christian Sante", din Bucureşti.
Curele de slăbire draconice, cu laxative şi diuretice, duc la pierderi masive de electroliţi, care la rândul lor pot declanşa crize de hipocalcemie.
De asemenea, aportul excesiv de potasiu şi fosfor poate duce la eliminarea calciului prin urină. Şi nu în ultimul rând, făinoasele, sarea, zahărul, alcoolul şi cofeina sunt mari "consumatori" ai calciului din organism.
Tulburări de memorie şi cataractă
Hipocalcemia netratată poate avea în tim