În cei doi ani de la falimentul Lehman Brothers, investitorii şi-au schimbat comportamentul preferând plasamentele mai sigure precum obligaţiunile şi aurul, dar şi pieţele emergente, în locul acţiunilor companiilor din statele dezvoltate, scrie The Wall Street Journal.
Orientarea către titlurile de trezorerie emise de Statele Unite, cât şi obligaţiunile cotate cu calificativul "junk", considerate riscante, s-au apreciat puternic, în pofida avertizărilor că ar putea apărea "un fenomen de tip bubble pe pieţele de obligaţiuni".
Multe pieţe de acţiuni, în special în Statele Unite, nu au reuşit să recupereze pierderile suferite după falimentul Lehman Brothers ce a avut loc pe 15 septembrie 2008. Indicele Dow Jones Industrial Average mai are încă de recuperat peste 900 de puncte pentru a atinge din nou nivelul de dinainte de prăbuşirea Lehman.
Pieţele bursiere americane, situate în epicentrul crizei financiare, rămân în continuare cu o treime sub nivelul din urmă cu doi ani. Mai mult, începând cu august 2008, investitorii din toată lumea au retras 203 miliarde de dolari de pe pieţele bursiere ale statelor dezvoltate, potrivit EPFR Global. Această sumă reprezintă 8,5% din totalul de 2.400 de miliarde de dolari.
Convalescenţa actuală a pieţei bursiere americane contrastează cu starea de sănătate robustă ce a urmat de regulă crizelor din trecut. La doi ani după crahul din 1987, Dow Jones era cu 400 de puncte peste nivelul înregistrat în vinerea dinainte de Lunea Neagră, un avans de 20%.
Recent, au apărut indicii potrivit cărora investitorii ar fi dispuşi să dea obligaţiunile pe acţiuni. Dow Jones a câştigat 4,5% luna aceasta, până la un nivel de 10.462,77 puncte, după ce au fost publicate rezultate economice ce au depăşit estimările şi au risipit o parte din temerile legate de o recesiune în W.
La polul opus, titlurile de Trezorerie la zece