61% din români au o părere proastă şi foarte proastă despre învăţământul nostru, relevă un sondaj al Institutului Român de Evaluare şi Strategie (IRES). Doi din trei români şi-ar trimite copiii la şcoli străine, iar 43% din ei îi acuză pe profesori că nu-şi fac datoria la ore, susţine studiul.
Studiul IRES, dat publicităţii la începutul săptămânii, odată cu începutul anului şcolar, arată că majoritatea părinţilor români, în larga lor majoritate, nu mai au încredere în sistemul public de educaţie. Astfel, 51% din persoanele intervievate au ajuns la concluzia că profesorii ar fi slab pregătiţi, imagine căreia 80% îi asociază şi un salariu prost. Poate că tocmai de aceea unu din doi elevi completează orele de şcoală cu meditaţiile. „Este vorba despre o «coplată» ascunsă în educaţie, un efort financiar suplimentar pentru familie", explică sociologul Vasile Dâncu, directorul IRES.
Școlile neautorizate sunt la mila străinilor impresionați de condițiile proaste de studiu
Fac cursurile pe unde apucă: în sala de sedinţe a Primăriei, dispensar şi în cămine culturale
Multă teorie, puţină practică
Aceeaşi cercetare arată care e percepţia românilor privind educaţia din ţară, faţă de cea din statele vestice ale Uniunii Europene: 55% din cei intervievaţi cred că învăţământul românesc este mai slab, iar 61% din părinţii români şi-ar trimite copiii la studii în străinătate.
Tendinţa de încurajare a copiilor să plece la studii în Occident este reală şi la vârful societăţii româneşti, confirmă Mihaela Gună, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: „Majoritatea copiilor politicienilor se află la studii în străinătate sau aici, în şcoli particulare. Guvernanţii recunosc astfel indirect situaţia", susţine Gună.
Citiţi şi:
61% din români ar prefera studiul în străinătate pentru copiii lor
FOTO Bucuria ş