Un judecător federal din New York a dat câştig de cauză grupului Universal Music Group (UMG) în procesul intentat acestuia de către familia cântăreţului Bob Marley, care pretinde plata unor sume mai mari pentru drepturile de autor asupra albumelor lansate de cântăreţul jamaican.
Marley, care a murit de cancer în 1981, a devenit faimos la nivel mondial în urma lansării controversatelor albume: "Catch a Fire" şi "Burnin'" (ambele 1973), "Natty Dread" (1975), "Rastaman Vibration" (1976) şi "Exodus" (1977).
În dosarul prezentat tribunalului din New York de Fifty-Six Hope Road (o companie aflată în proprietatea văduvei cântăreţului şi a celor nouă copii ai acestuia) se pretinde că familia Marley este cea care trebuie să deţină drepturile de autor asupra acestor albume (în prezent, drepturile fiind deţinute de UMG), în urma unor contracte încheiate de Bob Marley şi Island Records în 1972, 1974 şi 1975.
Decizia formulată ieri de judecătorul Denise Cote arată că discurile amintite au fost lansate în virtutea conceptului "work for hire" (concept de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală în virtutea căruia autorul unei opere nu deţine neapărat copyright-ul asupra acesteia) şi că reclamantul, compania Fifty-Six Hope Road, nu a reuşit să prezinte dovezi care să demonstreze contrariul.
"Astfel, UMG, în calitate de succesor al casei Island Records, este autorul şi proprietarul contractului iniţial de copywright asupra acestor albume", se afirmă în decizia tribunalului newyorkez, citată de site-ul variety.com.
Familia artistului nu a putut fi contactată pentru a comenta verdictul judecătorilor.