PE DOUĂ ROŢI. Mersul cu bicicleta prin oraş poate fi periculos, dar accidentele în care sunt implicaţi biciclişti sunt destul de rare. Faţă de cele în care sunt implicate scuterele, de exemplu. Sursa: Horia Călăceanu
"Cu cât suntem mai mulţi, cu atât vom fi mai respectaţi", spune Andrei Mocanu, care pedalează în Bucureşti de ani buni. Trecut de 40 de ani, bărbatul consideră că autorităţile nu înţeleg ce înseamnă cu adevărat mersul pe bicicletă pentru un oraş modern.
"Să pui pistele de biciclete pe trotuar este o mare prostie", spune Andrei, ciclist pasionat, care pedalează, în medie, mai mult de zece ore săptămânal. El crede că a oferi bicicliştilor spaţiu din apropierea pietonilor este destul de periculos. Realitatea din teren pare a-i da dreptate. Pietonii nu sunt deloc atenţi la cei pe biciclete, iar deseori le blochează calea.
"S-au dus anii când lumea se uita ciudat la tine"
"Frânezi, uneori opreşti, ce poţi să faci? Dacă sunt copii, e foarte periculos să mergi cu o viteză mare". El crede că locul bicicletelor e pe carosabil. Adrian Maxim nu se descrie drept un pasionat de biciclete. Spune că suie în şa mai degrabă pentru sănătate. "Eu vreau să slăbesc. Dar am observat că ajung mai repede la serviciu. Cu maşina, făceam în dimineţile aglomerate vreo 40 de minute. Cu bicicleta, ajung lejer în 30 de minute", spune Adrian.
Atât Andrei Mocanu, cât şi Adrian Maxim spun că a merge cu bicicleta prin oraş nu mai este demult ceva ciudat. "S-au dus anii în care lumea se uita ciudat la tine când îţi puneai casca şi urcai pe bicicletă", spune Adrian. "Suntem din ce în ce mai mulţi. E un trend, dar un trend care cred că va ţine mult", completează Andrei.
Cei doi spun că accidentele cu biciclişti sunt destul de rare. "M-a luat unu pe capotă, dar se mai întâmplă. Eu zic că, dacă ai cască, nu ai de ce să îţi fie frică". An