Urmaresc constant si cu interes toata chestiunea asta cu indepartarea romilor din Franta. M-am amuzat saptamana trecuta cand am reusit sa il irit pe Eric Besson, ministrul imigratiei francez, cu intrebarile mele din conferinta de presa, dar mi-a ridicat mingea la fileu si nu puteam sa ratez ocazia.
Am luat toate declaratiile belicoase ale oficialilor francezi drept elemente care le folosesc in batalia interna, in a castiga electorat - doar imigratia, odata ce planul anti-criza a lui Sarkozy n-a avut prea mare efect, este o tema in urma careia sa mai poti castiga ceva procente din simpatia electoratului.
Am constatat, aici si aici, cat de viteji sunt oficialii francezi in fata presei, ce amenintari lanseaza la adresa Romaniei, amenintari ca vor impiedica aderarea noastra la spatiul Schengen. In niste discutii avute ieri, pana la urma mi-a reiesit clar ca aceasta chestiune se va transa la nivel de presedinti. Basescu si Sarkozy au discutat vineri si o vor mai face, probabil, in perioada urmatoare. "Daca Merkel si Sarkozy vor sprijini aderarea noastra la Schengen, atunci ceilalti vor face la fel", mi-au spus sursele mele. Nimic neasteptat, insa inteleg ca lobby-ul intens pe langa cei doi, la acel nivel, se va face.
Comisia Europeana a nemultumit prin reactiile ei anterioare la adresa masurilor luate de Franta. Prima declaratie a doamnei Viviane Reding, comisarul pentru justitie si drepturi fundamentale, n-a parut mare lucru multora. Mie mi s-a parut, inca de pe atunci, tonul mai dur decat limbajul diplomatic folosit in general de Comisie.
Mai apoi, ea a fost atacata dur in Parlamentul European de catre deputatii socialisti, liberali si din celelalte grupuri politice, cu exceptia popularilor, apartinand aceleiasi familii politice ca UMP-ul lui Sarkozy. Toti asteptau o condamnare a Frantei, dar Reding a spus ca analiza este in c