Până una, alta genunchiul este o componentă a corpului de o importanţă nebănuită. Se zice cu argumente: cele mai sofisticate articulaţii ar fi cele de la mână. Principalul argument: mâna are mişcările cele mai sensibile. De exemplu, apucarea cu degetele a unei foiţe, pipăitul etc.
Un om care are necazuri la mână nu se află într-o situaţie fericită. Dar ce se face omul respectiv dacă ar avea neplăceri la articulaţiile picioarelor, deci ale genunchilor, pentru că picioarele îi suportă kilogramele corpului, cu picioarele merge, cu picioarele urcă scările. Genunchiul este un exemplu de măestrie a Dumnezeirii, pentru că nici cele mai prefecţionate tehnologii nu au reuşit performanţa unei asemenea suprafeţe netede, fără rugozităţi precum suprafeţele oaselor din genunchi.
Cele mai sofisticate prelucrări de metale din industria aeronautică de la NASA n-au reuşit decât o netezime a metalelor de zece ori mai slabă decât suprafeţele oaselor din genunchi. Mulţi spun că unii au picioarele crăcănate, alţi au picioarele în x şi că nu sunt drepte. Ei nu ştiu că genunchiul este construit astfel ca femurul coapsei să nu fie o prelungire cu acela şi axa oaselor gambei. Între aceste oase e un oarecare unghi, pentru ca genunchiul să facă o mulţime de mişcări. Oasele ce intră în articulaţia genunchiului alunecă precum bilele pe o
tipsie. Dar genunchiul are stabilitate, fiindcă aceste oase sunt ţinute în hăţuri de nişte ligamente puternice, unele laterale, altele încrucişate.
UZURA ARTICULAŢIEI
Ce operaţii se fac în genunchi şi în ce situaţii? Artroza genunchiului se numeşte gonartroză. Explică acest capitol important doctor Rodica Marinescu, şeful secţiei ortopedie la Spitalul Colentina. Artroza este o afectare a cartilajului din genunchi. Primele suferinţe apar la celulele cartilajului. Apoi se observă fisuri pe cartilaje. Când nu era u