Ştefan Repede, medic primar epidemiolog, a aplicat pentru un job în Anglia. Spitalele din Deva, Hunedoara, Haţeg şi Petroşani vor pierde în următoarele luni 12 medici cardiologi, neurologi şi dermatologi.
Mizeria din sistemul sanitar loveşte deopotrivă în pacienţi şi medici. Ca să scape din păienjenişul de lipsuri existent în spitale, tot mai multe cadre medicale răspund ofertelor de job-uri venite din străinătate. Un exemplu este şi Ştefan Repede, medic primar epidemiolog, un specialist cu 22 ani vechime în specialitatea lui. Acesta a aplicat recent pentru un post de medic într-unul din spitalele din Anglia. „Pe ultimul stat de plată, după ajustare, am semnat pentru 1.545 de lei. Nu mă pot duce acasă cu un salariu de 1.500 de lei. De aceea am acceptat oferta unui spital din Marea Britanie pentru un post de epidemiolog”, a spus Ştefan Repede.
În oferta britanică se vorbeşte de un salariu entry-level de 6000 de lire, adică 7.200 de euro, cu angajamentul ca în câteva luni venitul pentru gradul medical deţinut de doctorul devean să ajungă la 12.000 de lire sterline. „Procedura de emigrare este destul de complicată. Am depus un dosar la Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea în 30 de zile a certificatului de conformitate internaţională, act necesar praxisului în alte ţări ale UE. Pe urmă, firma de recrutare cu care lucrez a cerut un set de analize medicale care să ateste că sunt apt de muncă. În fine, am completat o cerere ca să devin membru al Colegiului Medicilor din Marea Britanie”, a mai precizat medicul. Acesta urmează să susţină un ultim interviu în următoarea perioadă şi intenţionează să lucreze peste hotare până la vârsta de pensionare.
Cereri de plecare
Potrivit lui Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Hunedoara, de la începutul anului până în prezent, 12 medici din judeţ au depus cereri pentru obţinerea certi