In 1966, presedintele SUA, Lyndon Baines Johnson, a semnat asa-numita lege FOIA (Freedom of Information Act) sau Actul Libertatii Informatiei, prin care cetatenii tarii aveau acces la toate documentele guvernului, cu anumite exceptii bine definite, printre care, nu se permite:
- divulgarea numelor persoanelor care mai traiesc; divulgarea unor date specifice, stabilite prin lege; secretele militare, de stat, comerciale; numele salariatilor guvernului, salariile si functiile lor; acte privind cercetarea sau aplicarea legii in cazuri penale; date geologice, geofizice, harti si schite ale unor instalatii militare sau de stat; comunicari intre serviciile de inteligenta ale tarii.
De aceea, multi cercetatori ai arhivelor federale, primesc documente care au fost scanate dupa ce o buna parte din paragrafe au fost sterse cu un marker cu tus negru.
Procedura e simpla. Se merge la o judecatorie federala, in sectia de biblioteca legala, si dupa ce platesti suma necesara, ti se acorda un calculator, cu parola necesara pentra a accesa subiectul dorit. Ti se atrage atentia ca fiecare pagina imprimata te va costa un dolar. Bani platiti iti permit o singura "sesiune" de cercetari, indiferent cat de lunga sau de scurta e sesiunea ta de cautare.
Daca esti dispus, poti sa stai de la orele 9:00 pana la 17:00. De indata ce nu ai folosit terminalul pentru o perioada mai lunga de 15 minute, esti "scos" de pe linie. Daca vrei sa continui, trebuie sa platesti din nou. Aceasta suma se percepe si de la avocatii care-si fac cercetari pentru cazurile lor, si de la jurnalistii care vor sa se documenteze.
Eu am inceput prin a pune, ca "subiect" al cercetarilor mele, cuvantul "Ceausescu". Masina a raspuns imediat, lasandu-ma sa stiu ca exista peste 9 milioane de pagini, asadar a trebuit sa reduc sfera de cercetari la unul dintre domeniile d