28% dintre olteni declară că lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. S-au orientat ei greşit în carieră? Doljenii merg în majoritate spre licee cu profil teoretic. În facultate, cele mai căutate sunt ştiinţele juridice şi economice. Două universităţi private s-au concentrat pe aceste discipline.
Continuăm azi seria articolelor legate de piaţa forţei de muncă din Oltenia. În numerele anterioare, am văzut că, deşi piaţa muncii cere mai mulţi oameni pregătiţi în domeniul tehnologic, de cele mai multe ori doljenii aleg licee cu profil teoretic, apoi urmează studii superioare. Asta, dacă promovează bacalaureatul. Ulterior, doar 28% dintre angajaţi spun că lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit.
La orientarea greşită spre licee se adaugă alegerea specializării superioare în meserii care nu sunt căutate pe piaţă. În acest an au apărut probleme suplimentare: procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat este foarte scăzut.
În sesiunea din iulie, proporţia a fost de 67%, în timp ce în septembrie au promovat doar 11,9% dintre absolvenţi. În consecinţă, facultăţile au avut mai puţini candidaţi. Dacă în alţi ani concurenţa pentru un loc la facultăţile bine cotate era acerbă, acum lucrurile stau altfel. Din lipsă de candidaţi, facultăţile nici nu mai organizează examene de admitere. Concursurile de dosare sunt suficiente, mai ales că universităţile de stat au disponibile locuri atât la buget, cât şi cu taxă. Numai Universitatea din Craiova a înregistrat un deficit de 2.000 de locuri neocupate în această vară, fiind nevoită să organizeze a doua sesiune de admitere. Cele mai puţin căutate sunt facultăţile de matematică şi fizică, dar şi facultăţile cu profil tehnic: electrotehnică, inginerie, automatică etc. Examene au fost susţinute doar la specializările vocaţionale.
Ştiinţele juridice şi economice bat