Dealerii de la Bucureşti au făcut în luna august tranzacţii valutare de 35,5 miliarde de euro, nivel similar cu cel din iulie şi cu circa 60% peste valoarea din aceeaşi lună din 2009, în condiţiile în care comerţul internaţional şi-a revenit, iar jucătorii străini încep să se uite cu mai mult interes spre România.
Volumele rămân totuşi sub cele din 2008, principalii factorii de frânare fiind volatilitatea redusă a cursului, peste care s-a suprapus reducerea creditării în valută.
"Revine uşor interesul investitorilor străini pe România. Problema principală a străinilor este că nu au în ce să investească. Sunt bani afară, iar randamentele sunt reduse. Am putea fi atractivi", a comentat dealerul unei bănci locale.
Ritmul de creştere din august de 60% este cel mai rapid din acest an, în condiţiile în care, începând din aprilie, creşterile au fost constant de două cifre. Dinamica este totuşi favorizată şi de efectul de bază, în condiţiile în care anul trecut volumele tranzacţionate s-au prăbuşit.
Arbitrajele făcute de dealeri în 2009 pe fondul volatilităţii ridicate de curs şi dobânzi au rotunjit veniturile băncilor. Acum însă trezoreriile nu mai pot contribui la fel de decisiv, într-un moment în care băncile au nevoie mai mult ca oricând să îşi majoreze încasările, pentru a putea să suporte cheltuielile mari cu provizioanele, pe fondul deteriorării continue a calităţii portofoliilor de credite.
Anul acesta cursul a fost mult mai stabil, iar pe ratele de dobândă volatilitatea a fost de asemenea considerabil mai mică. BNR a profitat de momentele de acalmie pe curs pentru a lăsa dobânzile să coboare foarte mult pe piaţa monetară, în încercarea de a determina şi ieftinirea creditelor în lei pentru clienţii finali.
Volumul operaţiunilor pe piaţa valutară are de suferit inclusiv din cauza activităţii reduse de creditare. În anii când creditul