Suma medie pe care românii cu restanţe o achită lunar a scăzut la 300 lei, la jumătate din cât era în urmă cu doi ani
Unele firme de recuperare de creanţe au trecut de la aşa-zisele ameninţări asupra datornicilor la o atitudine mult mai calmă, respectiv la explicarea situaţiei şi la căutarea de soluţii mutual avantajoase, după cum susţin reprezentanţii lor.
"Nu vrem să îi speriem pe oameni. Nu suntem fantome. Doar băieţelul meu se teme de fantomele din Scooby-Doo", a declarat Georg Kovacs, director general al companiei de recuperare a creanţelor EOS KSI România.
Condiţiile economice potrivnice, în special tăierile de salarii, au făcut ca suma medie încasată lunar de recuperatori de la un datornic să scadă la 300 de lei, adică jumătate din cât achitau restanţierii în urmă cu doi ani. "În 2008 suma medie pe care o recuperam de la cei cu restanţe la bănci era de 600 de lei lunar, iar acum aceasta a scăzut la 300 de lei. Încercăm să obţinem o sumă care, chiar dacă e mai mică, este achitată cu regularitate", a declarat Kovacs pentru Gândul.
El spune că în ultima perioadă au fost nevoiţi să îşi schimbe modul de abordare a datornicilor pe care îi contactează. "Dacă înainte totul se reducea, de multe ori, la o discuţie în care le explicam că dacă nu îşi plătesc restanţele nu mai pot lua alt credit sau riscă să ajungă în instanţă, acum mesajul nostru este diferit. Oricum băncile dau mai greu împrumuturi acum, aşa că ne concentrăm să aflăm motivul pentru care respectiva persoană nu poate achita restanţa", explică directorul firmei de recuperare a creanţelor.
Numărul persoanelor fizice şi juridice cu restanţe la împrumuturi mari, de peste 20.000 de lei, a ajuns la finele lunii iunie la 230.800, de la 201.600 la sfârşitul anului trecut. Acesta reprezintă un maxim istoric, potrivit celor mai recente date de la BNR. Comparativ cu anul trecut, sumele r