Proiectul de creare a unei baze de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru posibilitatea blocarii acestora, anuntat in 2008 de AOMR (asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote), "este in continuare in desfasurare", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Popescu, directorul executiv al asociatiei. Pe de alta parte, oficialii din Ministerul Comunicatiilor spun ca un acord intre autoritati si operatorii de telefonie mobila care sa permita blocarea totala a telefoanelor mobile furate ar aduce operatorilor de telefonie costuri prea mari care s-ar regasi in pretul serviciilor. Declaratiile vin in contextul in care saptamana trecuta, in Franta, autoritatile au anuntat incheierea unui astfel de acord.
"Proiectul referitor la realizarea unui sistem care sa permita blocarea telefoanelor furate este in continuare in desfasurare la nivelul AOMR, fiind in atentia unui grup de experti. In acest moment se analizeaza interoperabilitatea tehnica precum si unele aspecte procedurale si juridice", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Popescu, director executiv al asociatiei.
Un proiect anuntat in noiembrie 2008
Despre ce era vorba de fapt?
"Operatorii de telefonie mobila Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil au in proiect crearea unei baze de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru posibilitatea blocarii acestora", declara in noiembrie 2008 Liviu Popescu, directorul AOMR, asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote in Romania.
Procesul de blocare a telefonului ar fi urmat sa functioneze asemanator cu cel prin care sunt blocate cartelele SIM: "Posesorul de drept reclama asta la operatorul la care avea contract si solicita in baza unei probe, care sa ateste proprietatea sa asupra telefonului respectiv ca terminalul sa nu mai poa