O postare pe Facebook, echivalentul unei holbări în oglindă. Un mesaj scris în reţea atrage după sine o notă mai mică la examen. Aşa să fie? Inamicii reţelelor de socializare nasc studii după studii, toate menite să arate cât de păguboase sunt Facebook şi Twitter pentru milioanele de utilizatori. Rămâne de văzut dacă îi pasă cuiva de cercetări
Narcisist, nesigur şi superficial" - acesta este portetul-robot al posesorului unui cont pe Facebook, potrivit unui studiu recent realizat de o cercetătoare din Canada. "Dornic să-şi extindă lista de prieteni", "dependent de recunoaşterea celorlalţi" şi "posesorul unui sentiment exagerat de autoimportanţă". Ceea ce pentru unii este subiect de studiu, pentru alţii este prilej de amuzament. Amalia Enache, veteran posesor de profil pe Facebook, nu crede în astfel de cercetări.
"Am văzut la un moment dat nişte statistici halucinante despre cât de mult a crescut numărul utilizatorilor de Facebook în România în câteva luni", spune Amalia Enache pentru Gandul. "De-asta mi se pare puţin simplistă şi larg generalizată concluzia studiului. Se face că am fi la noi peste 100.000 şi, în lume, peste 350 de milioane de narcisişti. Ca o paranteză, doar cei cu acces la Internet, căci ceilalţi nu pot rămâne decât tot cu imaginea lor oglindită în apă".
Amalia are de doi ani profil pe Facebook, "de dinainte să devină şi-n România aşa un fenomen". Motivul e simplu, spune ea. "Am considerat că mi se potriveşte să fiu în pas cu vremurile mele, că am curiozitatea să gust din noutăţile lor, că nu mă vreau anacronică în nicio zonă, că altfel ar fi ca şi când m-aş îmbrăca pe viaţă doar în hainele care se purtau când eram eu în liceu".
Profilul e tot un fel de ieşire în lume
Prezentatoarea tv precizează însă că, odată intrată în hora reţelei, joacă după regulile proprii: "Nu accept cereri de prietenie decât dacă am întâlnit o