Bursa de la Bucureşti continuă seria evoluţiilor anoste, marcate de lichiditate scăzută şi oscilaţii mici ale preţurilor principalelor acţiuni, indicele blue-chips-urilor, BET, închizând ieri cu o creştere de 0,06%, în timp ce indicele general al pieţei, BET-C, a pierdut 0,06%.
O evoluţie mai "spectaculoasă" a avut indicele SIF-urilor, BET-FI, care a câştigat 0,65%. Toate pe o lichiditate de 3 milioane de euro, dintre care schimburile cu acţiuni de pe piaţa principală au reprezentat circa 2,4 milioane de euro.
Analiştii apreciază că atâta timp cât free-float-ul Bursei (valoarea acţiunilor liber transferabile pe piaţă) rămâne redus, piaţa românească nu va atrage interesul investitorilor străini şi nici nu va ieşi din evoluţia tot mai anostă. "Credem că piaţa de la Bucureşti este evaluată relativ corect în prezent. Nu vedem nici potenţial de creştere, dar nici o ajustare majoră de preţ, dacă Guvernul ţine sub control parametrii macro. Până la sfârşitul anului mă aştept la o evoluţie a indicilor bursieri într-un interval de plus/minus 10%", a declarat Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital din cadrul BCR.
El spune că în prezent piaţa locală arată bine din punctul de vedere al companiilor mari şi consideră că SIF-urile sunt subevaluate, companiile farmaceutice (Antibiotice Iaşi şi Biofarm) sunt ajutate de plata datoriilor statului faţă de furnizorii de medicamente, iar Petrom are rezultate bune.
Pe de altă parte, principalul dezavantaj al pieţei locale rămâne lipsa de lichiditate, în condiţiile în care valoarea totală a acţiunilor libere la tranzacţionare este de circa 2,5 mld. euro, iar numărul acţiunilor lichide este extrem de redus.
"Pentru un fond de investiţii străin efortul de cercetare este foarte mare raportat la poziţiile pe care le poate lua în România. Fondul Proprietatea este o şansă care tr