Într-o perioadă în care banii alocaţi de la bugetul de stat pentru refacerea instituţiilor de învăţământ sunt tot mai puţini, peste 100 de şcoli, licee şi universităţi au câştigat proiecte europene pentru 110 mil. euro de la UE, bani care vor fi direcţionaţi către construcţia de ateliere şcolare, refacerea terenurilor de baschet sau de fotbal, reabilitare termică a unităţilor de învăţământ, achiziţia de mobilier şcolar, reabilitarea campusurilor universitare, construcţia de şcoli sau noi săli de clasă. Valoarea totală a acestor proiecte semnate până la 13 august se ridică la 160 mil. euro.
Consiliile judeţene, primăriile, universităţile, care sunt beneficiarii acestui program, au la dispoziţie în perioada 2007-2013 fonduri europene de peste 240 mil. euro pentru proiecte de refacere a infrastructurii de învăţământ, prin Programul Operaţional Regional (POR), domeniul 3.4 "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă." În acest moment, conform reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării şi Turismului care gestionează acest program, nu se mai pot depune proiecte, deoarece valoarea proiectelor depuse depăşeşte cu cel puţin 50% banii alocaţi. Pentru o instituţie de învăţământ se pot obţine până la 70 mil. lei (16,7 mil. euro), valoarea finanţării nerambursabile fiind de maximum 98% din valoarea cheltuielilor pe care UE le decontează.
"Banii europeni trebuie folosiţi şi este singura şansă de a reface şcolile. Am făcut loc în bugetul primăriei pentru finanţarea acestor proiecte", spune Dinu Ilie, primarul oraşului Titu. Primăria din Titu are în derulare patru proiecte pentru reabilitarea şi modernizarea a două şcoli şi două licee cu o valoare totală de 8 milioane de euro. Printre proiectele derulate se numără construirea unei şcoli c