In timpul Primului Razboi Mondial, dupa pierderea Bataliei pentru Bucuresti, guvernul si armata romana, alaturi de o parte a populatiei, s-au retras in Moldova. In acel moment, statul roman exista doar in limita granitelor acestei provincii istorice.
Conform intelegerii dintre germani si austro-ungari, daca armatele romane erau invinse, intreg teritoriul romanesc urma sa fie anexat de Austro-Ungaria, ducand la dizolvarea Romaniei ca stat.
Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (I) - Marasti
Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (II) - Marasesti
Batalia de la Oituz
Armata 1 Austro-ungara a inceput atacul inspre Onesti, prin directia Oituz, la doua zile dupa asaltul germanilor la Marasesti, cu speranta ca trupele romane nu vor putea face fata unui atac coordonat intre armatele Puterilor Centrale.
Diviziile austro-ungare 70 si 71 si divizia germana 117 au atacat pe trei directii, spre sudul si nordul vaii Oituzului si spre Targul Ocna. In centrul apararii romanesti s-a reusit o spargere a frontului si, odata cu lasarea noptii, generalul Valeanu a contraatacat, capturand o parte din terenul pierdut.
Luptele pentru Cosna si Ciresoaia
Pe 9 august, armata germana si austro-ungara a atacat din nou si la 10 august au avansat pana la muntele Cosna. Muntele Ciresoaia era si el atacat. Daca aceste doua inaltimi erau cucerite, Puterile Centrale aveau acces in Valea Trotusului si puteau avansa rupand legaturile dintre armatele romane.
Soldatii romani au trebuit sa se retraga de pe Ciresoaia, in momentul in care unitati austro-ungare ii amenintau cu incercuirea. La Cosna situatia nu era mai favorabila si a fost necesara retragerea trupelor romane si de pe acea culme.
Erwin Rommel, in timpul luptei de la Cosna
Aici s-