Ideea asigurării unei protecţii sporite a consumatorilor care au contractat în trecut credite bancare, care s-a întruchipat pe plan local în Ordonanţa nr. 50 din iunie, a fost luată în discuţie şi la Budapesta, unde un grup de parlamentari din partea partidului aflat la guvernare pregăteşte un proiect legislativ similar.
Reacţia bancherilor maghiari a fost similară cu a celor români, fiind invocate ingerinţe ale administrativului în contractele încheiate între persoane private.
Iniţiativa parlamentarilor maghiari a venit pe fondul aprecierii puternice a francului elveţian faţă de forintul maghiar, care pune probleme majore celor care s-au îndatorat în această monedă. Potrivit presei ungare, sute de mii de clienţi au credite ipotecare în franci elveţieni, după ce mai multe bănci au promovat agresiv în anii trecuţi astfel de soluţii de finanţare.
"Doi membri ai partidului de guvernămând Fidesz au prezentat un plan de sprijinire a clienţilor cu credite ipotecare, care include interdicţia (pentru bănci - n. red.) de a modifica unilateral dobânzile, conversia creditelor la un curs valutar mediu, eliminarea comisionului de rambursare anticipată şi acordarea unei prelungiri a termenului de rambursare cu cinci ani la simpla cerere a clientului", scrie portalul maghiar "portfolio.hu". Cei doi parlamentari au arătat că se aşteaptă ca proiectul să se concretizeze în reglementări în luna octombrie. O altă propunere este ajustarea soldului creditului rămas de rambursat, astfel încât acesta să nu depăşească la un moment dat valoarea de piaţă a imobilului adus drept garanţie.
Pe plan local astfel de măsuri au fost deja puse în aplicare, prin Ordonanţa 50, intrată în vigoare în iunie. Deşi menirea iniţială a ordonanţei a fost transpunerea în legislaţia naţională a directivei europene 48/2008, care reglementează creditele de consum nou acordate, guvernul a de