Persoanele care deţin mai multe carduri de credit pot fi dezavantajate atunci când vor să contracteze un nou credit, întrucât sumele de plată la cardul de credit vor fi luate în calcul la stabilirea gradului de îindatorare.
Atunci când acordă un credit nou, băncile iau în considerare toate celelalte credite pe care solicitantul le are, indiferent de tipul acestora (carduri de credit, overdraft sau credite clasice).
Astfel, o persoană care deţine un anumit număr de carduri de credit va putea împrumuta o sumă mai mică decât o persoană cu acelaşi venit, dar care nu deţine carduri de credit.
Chiar şi cardurile nefolosite limitează gradul maxim de îndatorare
Un simplu card de credit face ca suma maximă pe care un client o poate obţine la un nou împrumut să difere foarte mult de la o bancă la alta. Acest lucru apare din cauza metodologiei diferite prin care se apreciază îndatorarea clientului.
Să presupunem că o persoană are un venit net de 2.000 lei. Dacă banca acceptă ca el sa se îndatoreze până la 40% din venit, rata lunară maximă acceptată este de 800 lei.
Ce se întamplă dacă are şi un card de credit cu o limită de 2.000 lei, din care nu a folosit niciun leu? Băncile calculează gradul maxim de îndatorare ca şi cum clientul ar fi folosit întreaga limită de credit, pe care trebuie să o ramburseze lunar. Dacă suma minimă de plată este 5%, atunci se consideră că solicitantul are deja o rată de 100 lei (chiar dacă în realitate nu plăteşte nimic). Astfel, rata lunară maximă acceptată scade la 700 lei (800 lei -100 lei), ceea ce reduce suma maximă pe care o poate împrumuta. Aşa cum se poate observa, 3-4 carduri de credit pot avea un efect semnificativ asupra capacităţii de a obţine un nou împrumut pe viitor, cum ar fi un credit ipotecar sau un credit de nevoi personale.
Cum procedează băncile?
La Raiffeis