Şedinţa Coaliţiei de guvernământ s-a concentrat, marţi, pe angajamentele luate de România în acordul cu FMI, respectiv Legea Pensiilor şi plata arieratelor (datoriile statului către privaţi), mai ales că mult-aşteptatele măsuri de relansare economică nu au fost în vreun fel abordate
Nu văd vreo decizie în a reduce fiscalitatea ca să nu avem plecări de rezidenţă fiscală sau evitarea plăţii taxelor şi impozitelor cum avem acum", a povestit, pentru Gândul, despre discuţiile din Coaliţie, liderul minorităţilor naţionale din Parlament Varujan Pambuccian.
Întrebat de ce prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat recent că din martie anul viitor cota unică de impozitare de 16%, deputatul a explicat că acest scenariu este de ceva timp luat în calcul. "E minunat...Domnul Videanu...mă abţin. Problema (reducerii cotei unice- n.r.) s-a pus în toată vara asta, dar tot timpul când eram aproape să facem asta apărea câte un personaj nou care venea cu tot felul de trăznăi. Trebuie făcut lucrul ăsta pentru că altfel economia nu va răspunde, cu cât o împovărăm mai mult cu atât scoatem mai puţini bani. O dau în scris şi, dacă luăm mai mulţi bani, mănânc hârtia aia", ne-a declarat Pambuccian.
Egalizarea vârstei de pensionare a fost abandonată
Totuşi, ceva s-a mişcat, marţi, în Coaliţia guvernamentală: la propunerea UDMR, s-a decis amendarea Legii Pensiilor pentru a elimina egalizarea vârstei de pensionare la femei şi bărbaţi. Astfel, în 2030, vârsta de pensionare a femeilor va fi de 63 de ani, iar cea a bărbaţilor de 65 de ani, în prezent, vârsta de pensionare fiind de 58 de ani la femei şi de 63 de ani la bărbaţi. Legea Pensiilor a fost adoptată de Senat în luna mai, proiectul fiind pus, ieri, în discuţie la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, el urmând să intre ulterior în dezbaterea plenului acestui for.
Tot în şedinţa de marţi a Coaliţiei