Ce înseamnă o fractură bimaleolară, dar şi modalităţile de recuperare după un astfel de traumatism sunt explicate pentru Jurnalul de sănătate de medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti.
"O fractură bimaleolară înseamnă ca maleola laterală şi cea medială sunt rupte şi că glezna nu este stabilă. De asemenea, o echivalenţă de fractură bimaleolară înseamnă că ligamentele de pe partea internă a gleznei sunt lezate, împreună cu una dintre maleole. Cel mai frecvent peroneul este fracturat, împreună cu lezarea ligamentelor mediale, făcând glezna instabilă", precizează specialistul în recuperare.
Pentru a vedea dacă ligamentele mediale sunt lezate se efectuează o radiografie "de stres". Medicul avertizează că este foarte important să se stabilească exact dacă este vorba de un traumatism grav, deoarece fracturile bimaleolare sau echivalentele sunt instabile şi se pot asocia cu dislocări.
TRATAMENTUL
Tratamentul unor fracturi bimaleolare fără deplasare se efectuează conservator prin aplicarea unei cizme ghipsate de mers sub genunchi pentru şase-opt săptămâni. Specialistul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie afirmă că sprijinul pe membrul fracturat este permis la trei-patru săptămâni de la accident.
"Actualmente se operează de la început toate fracturile bimaleolare cu deplasare, la care fragmentul marginal posterior are suprafaţa articulară mai mare de o treime din întreaga suprafaţă a pilonului tibial. De asemenea, se operează şi fracturile unimaleolare sau bimaleolare cu deplasare, nereductibile ortopedic.
EVOLUŢIA
Deşi sunt fracturi intraarticulare, evoluţia este de regulă favorabilă, afirmă medicul. Singura condiţie este să se obţină o perfectă reducere a fragmentelor. "Prognosticul este