ANAF ameninţă că va executa silit compania petrolieră dacă aceasta nu va răscumpăra până la data scadentă toate obligaţiunile. Rompetrol Rafinare a aprobat ieri în Adunarea Generală a Acţionarilor convertirea de principiu în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la 30 septembrie.
După ce, vinerea trecută, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus sub sechestru unele active ale rafinăriei Petromidia, scandalul dintre Rompetrol şi statul român pe tema datoriei istorice convertite în obligaţiuni continuă să ia amploare. Într-o emisiune televizată, şeful Fiscului, Sorin Blejnar, a anunţat că, în cazul în care statul nu-şi va primi întreaga sumă de 570 de milioane de euro la data scadentă, 30 septembrie, compania petrolieră va fi executată silit.
Potrivit ANAF, din moment ce Grupul Rompetrol a plătit deja o parte din sumă, adică 54 de milioane de euro, este obligat să răscumpere întregul pachet de obligaţiuni. Întrebat cum va încerca Fiscul să recupereze această datorie, Blejnar a arătat că sunt mai multe modalităţi, precum blocarea conturilor şi vânzarea activelor. „Atunci veţi pune rafinăria pe butuci şi veţi da găuri şi mai mari în bugetul statului", i-a replicat în aceeaşi emisiune Dinu Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol.
Rompetrol a contestat sechestrul
Rompetrol a contestat în instanţă sechestrul pus de ANAF. „Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. În acea ordonanţă s-a prevăzut dreptul Rompetrol - nu al titularului creanţei - de a opta fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare", a declarat Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul NNDKP. Ieri, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Rompetrol Rafinare, aceştia au aprobat de principiu transformarea în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la data scade