De frica unei noi crize internationale a creditelor, liderii sistemului financiar global au luat zilele trecute cea mai importanta decizie din ultimii zeci de ani. Cunoscut ca Basel III, acordul incheiat in Elvetia obliga bancile sa isi mareasca de cateva ori capitalul in urmatorii opt ani pentru a face fata unei noi crize financiare.
Bancile din intreaga lume vor fi obligate sa isi pastreze un capital echivalent cu 7% din activele cu grad mare de risc, in crestere de la doar 2% cat prevad actualele reguli, explica Reuters.
E vorba, astfel, de sute de miliarde de euro pe care bancile trebuie sa le adauge la capital in urmatorii zece ani, doar bancherii germani afirmand ca au nevoie de 105 miliarde de euro pentru cele mai mari 10 banci ale lor. Perioada pe care o au la dispozitie pentru a strange aceste sume este, insa, mai lunga decat se asteptau.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat ca noul acord este fundamental pentru intarirea standardelor bancare globale, iar contributia lui, pe termen lung, la stabilitatea si dezvoltarea sistemului va fi substantiala.
Pe scurt, liderii sistemului financiar global spera ca prin Basel III sa determine bancile sa adopte strategii mai putin riscante si sa se asigure ca au destul capital pentru a nu avea nevoie de ajutoare financiare din banii contribuabililor atunci cand intampina dificultati.
Bancile sunt multumite ca au la dispozitie cel putin opt ani pentru a pune in practica deciziile luate in Elvetia, dar spun ca noile reguli nu vor face decat sa reduca sumele pe care le au disponibile pentru credite si sa ingreuneze revenirea economica in Europa si Statele Unite.
Avertismentul a fost dat de bancile din Franta, care au declarat in acelasi timp si ca au cea mai mare capacitate de adaptare la noile reguli. Reprezentantii lor