Banii pusi la dispozitie de catre Uniunea Europeana statelor membre trebuie sa fie utilizati in proiecte de investitii in infrastructura, sanatate sau energie, sustine Cristoph Leitl, presedintele Camerei Federale de Comert a Austriei, care sfatuieste autoritatile romane sa se mobilizeze si absoarba mai multe fonduri.
Companiile austriece au investit in Romania anul trecut 500 de milioane de euro, iar nivelul investitiilor se va mentine la aproximativ acelasi nivel si in 2010, in ciuda crizei economice. Cristoph Leitl (foto) estimeaza ca nivelul investitiilor realizate de companiile austriece in Romania va creste incepand din 2011, an in care si economia romaneasca urmeaza sa revina pe crestere.
"Economia Romaniei va stagna sau va scadea cu circa 1% din PIB in acest an, iar pentru 2011 este posibila o crestere economica situata intre 1% si 3%, insa autoritatile nu trebuie sa uite ca banii pusi la dispozitie de Uniunea Europeana sunt in buget pentru a fi luati si utilizati in proiecte de investitii", afirma Leilt.
El sustine ca Austria depune toate eforturile sa utilizeze toti banii pe care ii are alocati din bugetul UE, in timp ce Romania a absorbit doar 8% din fondurile europene care ii sunt puse la dispozitie.
"Austria nu lasa nici un singur euro la Bruxelles, iar Romania trebuie sa invete sa atraga mai multi bani de la bugetul Uniunii Europene si sa ii folsoeasca. Probabil autoritatile romane au nevoie de asistenta profesionala in procesul de atragere a fondurilor. Exista cerere, exista proiecte, tot ce trebuie sa se faca este sa se atraga banii", explica presedintele Camerei Federale de Comert a Austriei.
Compania de consultanta fiscala LeitnerLeitner considera ca Romania are in continuare potential ridicat pentru a atrage investitii straine, insa sustine ca acest potential depinde de vointa autoritatilor de a rezolva problemele