Mai mult de 50 de dezvoltatori imobiliari au cautat finantare pentru proiectele lor in acest an, dar mai putin de 10% din ei au primit banii de care aveau nevoie. Motivele principale pentru care nu s-au calificat au fost atat conditiile restrictive impuse de banci, cat si asteptarile dezvoltatorilor de a beneficia de conditii similare cu cele din anii precedenti crizei.
Proiectele care au convins bancile sunt, insa, de mici dimensiuni, cu bugete de dezvoltare intre trei si zece milioane de euro, semn ca piata este inca riscanta, potrivit unui studiu realizat de departamentul Building Surveying din cadrul Colliers International.
Conditiile puse de banci au fost mai dure decat in trecut, printre ele regasindu-se existenta unei contributii proprii a dezvoltatorului intre 50% si 80% din valoarea totala a costurilor de constructii, dar si asigurarea unui procent de preinchirieri de 70-80%. Unele banci prefera ca acest procent al preinchirierilor sa fie raportat la valoarea generata de eventualele chirii, si nu doar la suprafata efectiv precontractata, arata analiza Colliers.
Cu toate acestea, acolo unde exista dezvoltari imobiliare in conditii favorabile conditile de mai sus pot fi partial negociate (in special in provincie, unde inca exista cerere pentru cladiri de birouri sau sunt in curs proiecte ale companiilor cu experienta in aceasta piata, care beneficiaza de sustinere financiara).
Pe de alta parte, riscul pietei este reflectat si in marjele dobanzilor (intre 4% si 6% peste Euribor), mult mai mari decat cele inregistrate inainte de criza financiara (intre 1% si 2%).
Desi se estimeaza o crestere a interesului pentru finantari de spatii comerciale de tip Food, Do It Yourself, Discount, studiul Colliers a remarcat faptul ca bancile au avut preferinte uniforme pentru proiecte cu destinatii diferite: cladiri de