Investigaţiile medicale sunt principala sursă de expunere a populaţiei la radiaţii ionizante, spun specialiştii. În special copiii şi femeile însărcinate trebuie să evite analizele care presupun utilizarea razelor X, deoarece acestea pot perturba procesele specifice dezvoltării organice.
Radiografiile, tomografiile computerizate, mamografiile, urografiile şi fluoroscopiile sunt investigaţii medicale care utilizează raze X, un tip de radiaţii electromagnetice cu energie foarte mare. Acestea permit vizualizarea organelor în scopul diagnosticării unor afecţiuni, însă sunt folosite şi în scop terapeutic, în special pentru tratarea cancerului.
Citiţi şi: Nou tip de terapie anticancer
„Beneficiile utilizării în medicină a radiaţiilor sunt de necontestat. Totuşi, aceasta este principala sursă de expunere la radiaţii ionizante a populaţiei. De aceea, folosirea acestora cu maximum de eficienţă diagnostică şi cu minimum de risc pentru sănătate constituie o preocupare majoră a autorităţilor de reglementare nucleară şi de radioprotecţie. Dozele de radiaţii eliberate la fiecare procedură sunt foarte diferite: de la valori ridicate, cum ar fi în cazul radiaţiilor eliberate la efectuarea unei tomografii computerizate sau unei urografii, până la valori foarte mici, cum sunt cele emise la o radiografie standard", spune doctor fizician Constantin Milu, preşedintele Societăţii Române de Radioprotecţie.
Interzise în Sarcină
Specialiştii spun că riscurile cele mai mari pentru sănătate determinate de expunerea la radiaţii X sunt în cazul femeilor însărcinate. Astfel, precauţia este absolut necesară în cazul lor, deoarece dezvoltarea normală a fătului poate fi compromisă chiar şi atunci când mama expusă la raze X nu are mai mult de două săptămâni de sarcină.
Radiaţiile ionizante pot duce la modificarea ADN-ului şi la distrugerea unor celule,