Printre toate probleme generate de scaderea cererii si a consumului, investitorii straini, in special cei germani, austrieci si elvetieni, se confrunta din cauza crizei si cu falimentul partenerilor de afaceri de pe plan local, sustin reprezentantii companiei de consultanta fiscala, financiara si de audit LeitnerLeitner.
Impactul crizei economice asupra companiilor din sfera germana cu subsidiare in Romania s-a facut simtit incepand cu anul 2009, multe dintre aceste companii alegand sa isi reduca investitiile si sa isi optimizeze costurile si produsele din portofoliu. Doi dintre clientii companiei de consultanta fiscala LeitnerLeitner au decis sa isi inchida activitatea din Romania, dupa ce intrasera pe piata locala in a doua parte a anului 2008 si activau in domeniul serviciilor.
Cele mai frecvente probleme cu care se confrunta companiile prezente in Romania sunt falimentul partenerilor de afaceri, rigiditatea crescuta a autoritatilor fiscale in ceea ce priveste colectarea banilor si lipsa de consiliere a managementului local al companiilor cu privire la finante si lichiditati.
"In timpul crizei economice, cea mai mare diferenta intre majoritatea companiilor romanesti si investitorii straini a constat in faptul ca cele romanesti au redus initial costurile prin concedirea angajatilor, in timp ce investitorii straini au analizat mai intai portofoliul de produse si costurile inainte de a lua decizii de optimizare. Acest lucru i-a ajutat sa nu isi piarda know-how-ul si sustenabilitatea si astfel vor arata semne de crestere mai devreme", sustine Rene Schob, partener in cadrul companiei LeitnerLeitner.
Reprezentantii companiei de consultanta sustin ca Romania are, in continuare, un potential mare pentru a atrage investitii straine, potential care se va realiza insa doar atunci cand autoritatile vor rezolva temele macro-economice si politice de