Fiscul a pus sechestru asigurător pe activele Rompetrol Rafinare (Petromidia) pentru a împiedica vânzarea acestora până la recuperarea datoriei de 517 milioane de euro.
Kazahii de la Rompetrol, care controlează Rompetrol Rafinare (RRC) - compania care deţine rafinăria Petromidia au optat pentru plata cash a întregii datorii de 571 mil. euro în momentul în care au făcut prima plată parţială de 54 mil. euro în luna august, susţine Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
"Rompetrol putea să convertească obligaţiunile în acţiuni, însă a făcut deja o plată prin care a optat pentru răscumpărarea totală, deci nu mai are posibilitatea de a opta pentru conversia în acţiuni, în opinia juriştilor noştri. În cazul în care compania nu-şi plăteşte restul datoriei, vom trece la executarea silită a activelor", a declarat pentru ZF Sorin Blejnar.
La finele săptămânii trecute, ANAF a pus sechestru asigurător asupra activelor Rompetrol Rafinare, pentru a împiedica vânzarea acestora.
Rompetrol Rafinare mai are de răscumpărat obligaţiuni de 517 mil. euro până la finele lunii septembrie, însă reprezentanţii grupului Rompetrol au declarat la finele lunii august că nu dispun de lichidităţile necesare şi că vor opta pentru conversia acestor obligaţiuni în acţiuni. Avocaţii Rompetrol susţin că este posibilă şi o răscumpărare parţială a obligaţiunilor, respectiv o conversie a restului de obligaţiuni în acţiuni.
Dacă conflictul va ajunge în instanţă, acesta ar putea fi cel mai mare proces comercial din ultimii 20 de ani. Rompetrol şi-a angajat deja cele mai mari trei case de avocatură de pe piaţă, NNDKP (Nestor), Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii şi Muşat şi Asociaţii pentru reprezentare juridică în acest caz.
"RRC are la acest moment o simplă datorie comercială neajunsă la scad