O populație mult îmbătrânită în comparație cu media din regiune, cu tendințe de a părăsi localitatea în momentul închiderii exploatării, cu un număr dublu de probleme de sănătate mentală, invalizi și asistați sociali față de localități similare din regiune, cu venituri sub media din regiune, cu o educație sub media din regiune și cu probleme legate de violența în familie și consumul de alcool și droguri.
Aceasta este imaginea relevată de un studiu sociologic asupra comunității din Waihi (Noua Zeelandă). Da, este vorba chiar de localitatea în care au fost la ”documentare”, pe banii RMGC, o serie de jurnaliști cunoscuți din România. O mină dată ca exemplu de RMGC pentru mineritul responsabil. Iar studiul este publicat chiar pe site-ul oficial al minei din Noua Zeelandă!
***
Preambul
”Decopertare, dar intr-adevar au solutii post-inchiderea minei, niste solutii care… Iarasi un aspect destul de interesant si am vazut un lucru care in Romania nu este posibil la momentul actual: din pacate, exista o colaborare extrem de stransa cu o comunitate care, la randul ei, este extrem de activa. Comunitatea stie ce vrea si ce sa ceara celor care fac o astfel de mina si care folosesc in felul acesta minereul din zona. Asta nu inseamna ca acord un cec in alb proiectului de la Rosia Montana.
(…)
Dar, pana una-alta, eu, ca jurnalist, printr-o astfel de deplasare, am avut ocazia sa ma informez, sa ma documentez, sa vad cu ochii mei ceea ce se intampla intr-o astfel de exploatare, iar astazi, daca ar fi sa stau fata-n fata cu niste contestatari ai unui astfel de proiect, as avea niste argumente valabile, nu pentru a ma contra cu ei, ci pentru a vorbi despre un astfel de proces al obtinerii aurului prin metoda cianurarii.”
Rândurile de mai sus sunt extrase dintr-un interviu acordat de Robert Turcescu pentru stareapresei.ro, la întoarcerea din mult dis