În România o companie din trei a avut deja probleme cu lichidităţile din cauza plăţilor neefectuate sau întârzierilor la plată ale clienţilor, arată un studiu realizat de compania de colectare a creanţelor EOS. Aceasta în timp ce în Germania doar 9% din companii au întârzieri la plată, iar în Slovacia sunt afectate 16% dintre firme. În Grecia, ţara în care această cotă este a doua la nivel mondial, 23% dintre firmele chestionate au admis că au avut până acum probleme c
În România o companie din trei a avut deja probleme cu lichidităţile din cauza plăţilor neefectuate sau întârzierilor la plată ale clienţilor, arată un studiu realizat de compania de colectare a creanţelor EOS.
Aceasta în timp ce în Germania doar 9% din companii au întârzieri la plată, iar în Slovacia sunt afectate 16% dintre firme. În Grecia, ţara în care această cotă este a doua la nivel mondial, 23% dintre firmele chestionate au admis că au avut până acum probleme cu lichidităţile.
La studiul "Obiceiuri de plată în ţările europene" efectuat în 2010 de Grupul EOS au participat 2.200 de companii din zece ţări europene cu privire la obiceiurile locale de plată.
Firmele din comerţ , cele mai afectate
În ţara noatră, cele mai afectate au fost companiile din comerţ, în condiţiile în care 39% dintre acestea au avut deja probleme grave din cauza creanţelor neîncasate, în cazul serviciilor 27%, iar în industrie aproape un sfert (24%).
Comparativ cu anul 2007, numărul total al companiilor afectate a crescut în mod simţitor, în momentul respectiv 16% dintre cei chestionaţi declarând că au avut cel puţin o dată probleme cu lichidităţile, arată studiul.
"Condiţiile economice s-au înrăutăţit foarte mult în anul 2009. Companiile s-au confruntat tot mai des cu problema refinanţării. Astfel, volumul creanţelor neachitate a crescut, valoarea acestora atingând în octombrie 200