Grupul de comunicaţii KDDI, numărul doi pe piaţa de telefonie mobilă din Japonia, cu afaceri anuale de peste 27 mld. euro, evaluează posibilitatea de a intra cu servicii telecom şi IT în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care se numără şi România, au declarat pentru ZF mai multe surse de pe piaţa telecom. Discuţiile sunt încă într-o fază incipientă, însă datele privind piaţa telecom şi de servicii IT din România şi potenţialul lor de creştere în următorii ani - despre care managerii grupului KDDI au aflat detalii în cursul unor întâlniri care au avut loc luna trecută la Bucureşti - ar fi favorabile unei investiţii, potrivit surselor citate.
Date privind interesul unei companii telecom asiatice de a investi în România au început să circule luna trecută pe piaţă, cel mai probabil după ce managerii KDDI au avut mai multe întâlniri pe această temă la Bucureşti. Interesul unei companii telecom asiatice "foarte importante" de a investi în România a fost evocat, într-un interviu pentru ZF, şi de Thomas Streimelweger, CEO şi fondator al grupului austriac S&T, cel mai mare furnizor de servicii IT din regiune.
"Suntem în discuţii avansate cu un operator telecom asiatic foarte important care are două obiective. Ei vor să investească în Europa şi consideră foarte potrivit pentru acest lucru estul continentului. În al doilea rând ei au observat că trebuie să intre pe piaţă oferind mai mult decât o linie fixă sau o conexiune la internet, respectiv şi servicii IT sau software. Ei - probabil - nu pot vorbi în numele lor, ar putea lua decizia de a face o investiţie mare prin construcţia unui data center având în vedere că outsourcingul este un trend deja foarte puternic în Europa Occidentală, care se extinde şi către ţările din această regiune", spunea Streimelweger.
Şeful S&T nu a dorit să precizeze care este numele com