Ideile şi fanteziile noastre pot fi de acum înainte „o carte deschisă“ pentru ceilalţi şi pot fi observate întocmai ca alte reacţii ale corpului. Activitatea cerebrală poate fi decodată cu ajutorul computerului, arată o serie de experimente făcute recent de cercetătorii americani.
Dacă până în prezent creierul uman era o ecuaţie cu multe necunoscute, descoperirile din ultima perioadă arată că ceea ce se întâmplă în materia cenuşie poate fi observat cu uşurinţă de cei din jur. În ultimii ani, studiile experimentale ale oamenilor de ştiinţă au condus la câteva descoperiri în domeniul activităţii cerebrale, ce erau de neimaginat în urmă cu ceva vreme.
Mai precis, cercetătorii de la Universitatea din Utah, SUA, au anunţat că pot să transforme în cuvinte semnalele cerebrale, relevă cotidianul „The Daily Mail". În cadrul testelor, oamenii de ştiinţă au folosit senzori pe care i-au ataşat creierului unui voluntar, cu scopul de a înregistra semnale electrice pe care creierul le generează când persoana citeşte cu voce tare zece cuvinte, printre care „da", „nu", „flămând" etc..
După o vreme, echipa de cercetători a constatat ce semnale ale creierului puteau fi corelate cu anumite cuvinte. Ei spun că tehnica ar putea fi folosită într-un viitor apropiat în cazul pacienţilor paralizaţi în urma leziunilor cerebrale. Aceşti bolnavi, care, în prezent, nu pot vorbi cu cei dragi sau o fac cu mare
dificultate, ar avea, astfel, şansa să poată comunica.
Alte metode testate de oamenii de ştiinţă
Experimentul realizat în cadrul Universităţii din Utah este ultimul dintr-o serie de studii care au avut la bază „telepatia electronică". Această tehnică presupune citirea, decodarea sau folosirea semnalelor cerebrale în scopul utilizării anumitor echipamente precum cursorul computerului. De pildă, acum câţiva ani, oamenii de ştiinţă au folosit un „scaner de crei