Ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a emis ieri un punct de vedere diametral opus celui susţinut în urmă cu câteva luni de premierul Emil Boc: prin recalcularea pensiilor speciale puţine dintre fostele cadre militare vor pierde din bani, cele mai multe vor câştiga.
Motivul? Noile norme de recalculare vor include în stabilirea pensiilor nu doar retribuţia lunară, ci şi o serie de sporuri care nu erau luate până acum în considerare.
Dacă acest lucru este valabil pentru militari, atunci este valabil pentru toate cele 159.000 de pensii speciale, plătite exclusiv de la bugetul de stat, pentru că instrucţiunile de aplicare a Hotărârii de Guvern 735/2010 privind recalcularea pensiilor se referă la pensiile militare de stat, pensiile de stat ale poliţiştilor şi pensiile funcţionarilor publici cu statut special. Recalcularea, aşa cum a fost gândită iniţial, ar fi urmat să se facă ca şi când cei în cauză ar fi contribuit din salariu sau soldă la fondul de pensii.
Acum, potrivit aceloraşi instrucţiuni, în recalcularea pensiilor intră, pe lângă retribuţia tarifară lunară, solda etc., şi sporurile, primele sau sumele plătite pentru compensarea concediului de odihnă. Această categorie de "pensii speciale" nu a contribuit niciodată la sistemul de pensii, drept urmare nu este plătită de la bugetul asigurărilor, ci din bugetul de stat. "Astăzi sunt în măsură să îi informez pe militari şi pe cei care au ieşit la pensie din armată că prin recalculare cea mai mare parte a pensiilor militare nu vor scădea. Dimpotrivă, unele dintre ele vor creşte", a spus ieri Oprea.
Dacă metodologia de calcul nu ar fi fost modificată (a fost modificată la 27 august, astfel încât ia în calcul şi altceva decât retribuţia lunară - n.n.), atunci, într-adevăr, pensiile militare ar fi scăzut cu procente cuprinse între 19% şi 69%, a arătat Oprea.
Există două tipuri de pens