Numai patru companii româneşti se află între cele mai mari o sută de afaceri din regiunea central-europeană, cel mai bine plasate fiind Petrom, Dacia şi Rompetrol. Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, cifra totală de afaceri a celor mai mari 500 de companii central-europene, exprimată în euro, a scăzut cu aproape 21% anul trecut faţă de 2008, ca urmare a crizei economice, dar şi din cauza deprecierii monedelor locale. Astfel, aproape 80% din firmele luate în calcul au rap
Numai patru companii româneşti se află între cele mai mari o sută de afaceri din regiunea central-europeană, cel mai bine plasate fiind Petrom, Dacia şi Rompetrol.
Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, cifra totală de afaceri a celor mai mari 500 de companii central-europene, exprimată în euro, a scăzut cu aproape 21% anul trecut faţă de 2008, ca urmare a crizei economice, dar şi din cauza deprecierii monedelor locale.
Astfel, aproape 80% din firmele luate în calcul au raportat venituri în scădere pe 2009. Se pare însă că semnele sfârşitului crizei sunt vizibile în întreaga regiune: circa 70% din companii au înregistrat venituri în creştere în primul trimestru din 2010, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Top 500 este dominat copios de companii poloneze (180 din cele 500), urmate de firme cehe (73) şi ungare (63). La distanţă destul de mare vin Ucraina (cu 39 de prezenţe), România (33) şi Slovacia (29). Şi în ceea ce priveşte cifrele de afaceri, companiile poloneze din Top 500, care cumulează 185 de miliarde de euro, sunt de departe pe primul loc. Urmează cele din Cehia (87 de miliarde de euro în 2009), Ungaria (75 de miliarde), Ucraina (44 de miliarde) şi Slovacia (32 de miliarde de euro). Cele 33 de companii româneşti din clasament au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 28 de miliarde de euro.
Înapoi, cu picioarele pe pămân