Scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară, chiar şi până la jumătate din valorile record înregistrate în anii 2007-2008, i-a lăsat pe mulţi dintre cei care au cumpărat locuinţe în acea perioadă pe credit în postura de a plăti rate enorme, care nu mai au nicio legătură cu contextul actual.
La Budapesta, un grup de parlamentari ai partidului de guvernământ a venit săptămâna trecută cu un proiect de legislaţie care îşi propune să asigure mai multă protecţie debitorilor, iar una dintre măsurile vizate este ajustarea valorii rămase de rambursat la credit în funcţie de valoarea curentă de piaţă a imobilului finanţat.
Dacă în primăvara lui 2008 un apartament cu trei camere se vindea în Bucureşti cu 160.000 de euro, acum poate fi achiziţionat la circa 80.000 de euro, potrivit indicelui imobiliar ZF.
În condiţiile în care în multe cazuri veniturile oamenilor s-au redus, dar nu şi rata la bancă, banii rămaşi pentru cheluielile curente - respectiv pentru consum - sunt şi mai puţini, iar asta afectează chiar revenirea economiei la scară macro.
Potrivit datelor disponibile, băncile au în derulare circa 180.000 de credite ipotecare, grosul fiind acordate în perioada de boom, din 2006 până în 2008.
Aplicând măsura propusă de parlamentarii maghiari, ar rezulta că în loc să plătească rata la un credit de 120.000 de euro (corespunzător unui avans de 25% adus la achiziţia unui apartament de 170.000 de euro), de 850 de euro pe lună, clientul ar plăti acum doar 560 de euro lunar, corespunzător unei valori de 80.000 de euro. Aceasta ar însemna o economie de 290 de euro sau de 34% la rata lunară.
Pe plan local nu există însă la acest moment discuţii concrete privind aplicarea unei asemenea măsuri, iar clienţii care simt că plătesc rate disproporţionat de mari faţă de valoarea actuală a locuinţei lor nu ar putea decât să înceteze plăţile, lăsând banca să e