Săptămânalul american Time tratează în paginile ultimului său număr situaţia bolnavilor de HIV din România. În articolul intitulat "Eve of an epidemic" ("Zorii unei epidemii"), săptămânalul scrie: "Cândva un model pentru celelalte state în ceea ce priveşte tratamentul şi prevenirea HIV, România se confruntă în prezent cu o criză de finanţare, iar activiştii se tem că numărul bolnavilor ar putea scăpa de sub control".
William Lee Adams, autorul articolului, a mers în Bucureşti unde a realizat un reportaj despre situaţia persoanelor fără adăpost, a dependenţilor de droguri, prin prisma pericolului pe care îl reprezintă pentru ei HIV, una dintre cele mai mediatizate boli ale secolului trecut.
"Cândva trecut de ora 22, pe o stradă prost luminată din zona Gării de Nord, câteva zeci de prostituate stau în linie în faţa unei clădiri abandonate. O camionetă parchează aproape şi o tânără de etnie rromă se grăbeşte să îşi arunce ţigară, îşi aşază fusta scurtă şi intră în vehicul, trântind uşa după ea. Doar zece minute mai târziu ea iese zâmbind şi strigă către şofer: «Mersi, şefu'». Ea nu pleacă însă cu bani după această întâlnire, ci cu o pungă de seringi sterilizate", scrie săptămânalul Time.
Potrivit aceluiaşi articol, muncitorii de la Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) fac astfel de drumuri de două ori pe zi. Ei distribuie seringi noi celor mai vulnerabili rezidenţi ai capitalei României: prostituatele, copiii străzii şi adulţii fără adăpost. Majoritatea acestora sunt de etnie rromă şi sunt dependenţi de heroină. Este vital astfel ca aceleaşi ace să nu fie împărţite de cei 17.000 de dependenţi, pentru că altfel se poate răspândi foarte uşor HIV, scrie Time.
În Europa Centrală şi de Est şi în Asia Centrală pericolul unei epidemii HIV creşte odată cu numărul celor care folosesc droguri injectabile. În Ucraina, circa 70% dintre cei care consumă drogur