Materialul electronic le-ar putea permite pacienţilor cu membre amputate să-şi recapete simţul tactil. Două echipe de cercetători din California au reuşit, prin procedee diferite, să obţină prototipuri de piele artificială care se apropie foarte mult de pielea umană.
Roboţii vor avea în viitorul apropiat un simţ tactil aproape la fel de performant ca cel uman, iar pacienţii cu membre amputate îşi vor putea recupera parţial acest simţ cu ajutorul „e-skin", pielea electronică realizată de cercetători americani, scrie MEDIAFAX.
Echipele au folosit două procedee diferite pentru a realiza un tip de material electronic care se apropie foarte mult de supleţea şi sensibilitatea pielii umane. „Timpii noştri de reacţie sunt comparabili cu cei ai pielii umane, fiind foarte scurţi, de ordinul câtorva miimi de secundă. Altfel spus, presiunea asupra pielii poate fi simţită instantaneu", a declarat Zhenan Bao, cercetătoare la Universitatea Stanford şi unul dintre autorii studiului.
Pielea sintetică realizată de echipa coordonată de Bao este alcătuită dintr-o peliculă din cauciuc ce-şi modifică grosimea în funcţie de presiune, iar diferenţa este măsurată de o reţea extrem de fină de tranzistori integrată în material. Prototipul nu este însă „la fel de elastic precum pielea umană", iar nivelul de sensibilitate nu poate încă să rivalizeze cu cel uman, în special în ceea ce priveşte percepţia durerii, a explicat specialistul.
Noi abordări ale nanotehnologiei
Cercetătorii de la Universitatea Berkeley au realizat o matriţă de nanofire (structuri de 10.000 de ori mai subţiri decât un fir de păr)şi au aplicat-o pe o peliculă din poliamidă. Echipa a adăugat apoi tranzistori şi a acoperit matriţa cu un cauciuc flexibil, sensibil la presiune. Prototipul, care măsoară 49 de centimetri pătraţi, poate detecta presiunea necesară în activităţi cotidiene: folosirea tast